en toen ging het bijna mis
Door: gienie
Blijf op de hoogte en volg lotus
15 April 2011 | Thailand, Phato
Uit het niets een regen/onweersbuitje van een uurtje, en daarna was het weer lekker weer
We waren met zn allen in de school aan het werk, ik loop naar boven restaurant , en kijk naar de rivier, de kleur was rood bruin?? En schroomde het nou zo hard??
Ik kijk nog een keer goed en zie de rivier zo het terrein opstromen, het wassende water was binnen 15 minuten tot aan de rand van het vrijwilligershuis. En hup weg waren de tuinen….WEG TUINEN ….
Een Telefoontje kwam al snel een WEERALARM, een zwellende rivier en evacuatieplan. Spannende uren volgden, als de rivier het sportveld zou onder laten stromen moesten we naar hoger gelegen gebied gaan en in school of restaurant slapen, maar gelukkig bleef de schade en het gevaar beperkt pffffffffff
Eerst natuurlijk lacherig evacuee- tje spelen in de tuin, regenpakken hadden we al aan en de laarzen na ik net terug gebracht , dus ophalen maar.
Poosje later ben je toch wel stil van die natuurkrachten hoor , en vooral het onvoorspelbare daaraan.
Wel hebben we voor de veiligheid en niet wetende wat de nacht ons zou brengen samen in het veilige dormitoria geslapen, knus hoor.
Maar de nachten daarop was het weer vredig en heerlijk in ons regenwoud
Het Primair regenwoud is vlakbij met bomen meer dan 600 jaar oud, indrukwekkend varen van meters hoog, en machtige rotsen , ja het hier zo mooi
En NU ga ik me opmaken voor OUD & NIEUW ..we leven hier in het jaar 2554, 3 dagen feest
De jaartelling is wereldwijd ingesteld op 1 januari dus dan wordt het hier 2555
Feest houd in Thailand het…….. SONGKRAN {oud nieuw in Thais}| vooral in watergooien, dat maakt je rein en luid tevens het begin van de regentijd in.
Oude mensen ontvangen als respect een bakje water, omdat allemensen tot op hoge leeftijd hun haren verven MAN /VROUW, en pas stoppen als ze echt opleeftijd zijn of bijna dood gaan val ik met de witte haren wel op, en wordt net zoals op de begrafenis ,waar ik was toen ik net hier aankwam, aangesproken ondanks de grote groep en ook Thaise mensen waar we mee waren……OMDAT ze denken dat ik de oudste ben!!
Zal een emmertje mee nemen , want ander moet ik s `nachts zo vak plassen ha ha
Daarna gooien ze poeder wit of tapioca, in vele kleuren. Dat poeder maakt een nieuw en schoon begin, de Thai gaat over zn nek van zweetluchtjes en zweetdruppels, daarom zijn de meesten erg schoon en om zweet te voorkomen poederen ze zich rijkelijk in, witte of zacht gele gezichtjes zijn hier heel normaal .
Maar er zijn vast meer betekenissen
Dat water gooien . kunnen bakjes zijn , maar ook waterpistolen en zelf tap en tuinslang installaties aan de voorkant van het huis, en natuurlijk speelt het MEGA feest in het regenwoud van Pakson zich af bij de Olifanten Rocky Mountain in de rivier
Een picknick lekkere hapjes en heel veel drank en plezier, kleine kadootjes, samen zijn harde muziek liefst mee zingen en sport en spel activiteiten, zoal boot race vooral de FARANG werd opgeroepen om mee te doen , mama is gek op bootje ha ha
Alles doe je in zwart bedekt!! Liefst Tshirt, en lange broek
Dat de drank rijkelijk vloeit geeft behalve feest ook jaarlijks erg veel ongelukken en doden !!er werden vanmorgen roadblocks aangelegd om te controleren en wellicht de snelheid uit de weg te halen.
Maar het natte vocht vloeit al vroeg in de ochtend en de drie dagen lang is het feest. Kadootjes, gulle gaven voor de monniken, [veel jongens zijn in deze voorafgaande weken monnik }En al je werk thuis af, want het was mega druk vanmorgen bij de hoofdinkoper van de noten en palmolie noten en andere plantage producten
Het is een geweldige ervaring iedere auto die stopt en waterregen volgt, iedere brommer stopt en na ze veel geluk te hebben toegewenst besprenkel je ze met water
De pickup truck zijn afgeladen vol en grote tonnen water staan achter in de laadbak iedereen gooit elkaar kletsnat , maar het voordeel is dat ze zo weer droog bent want het is HOT HOT HOT 38 de zon staat bijna loodrecht, maar wil het voor geen goed missen
SHOKDIE of te wel proost en veel lgeluk
Nog een dikke 2 weken te gaan, en nee ik ben nog niet klaar hier, en nee heb nog geen heimwee, en nee ook nog niet zoveel zin om terug te gaan,ha ha ha
Keep en Touch lots off luf xxxx
Er staan geweldige dingen gepland voor de komende 2 weken maar daar over meer.
Sawadie kah en dikke kus kus kus
15 April 2011 - 12:43
Marcel:
Hoi Gienie, goed bezig en wat een ervaringen. Wanneer komt het boek uit?
Kus Marcel -
15 April 2011 - 13:06
Pluisje:
jemig wat een toestanden! Fijn dat het toch goed afgelopen is. Wat zal dat spannend geweest zijn. Lieverd we denken veel aan je en bidden voor jou. Een hele fijne tijd nog en tot over een dikke 2 weken.
liefs -
15 April 2011 - 13:58
Riekje:
blij wat te horen,maakte me al ongerust...maar gelukkig alles goed maar zonde van al je tuinwerk !!!
maar ik ben wel blij dat je over een paar weken er weer bent...wel een stuk stiller zonder jou.....
liefs en dikke kus uit zuutem.xxxx -
16 April 2011 - 05:18
Nicky:
Gelukkig nieuwjaar gewenst. ;-)
Bij jou was het dan SHOKDIE en hier had je de vraag kunnen stellen : SCHROK IE?
Toen we het eerste stuk van je verhaal lazen wel even. Gelukkig zijn jullie er allemaal weer goed afgekomen.
Wel leuk om te lezen dat ieder land zijn eigen gewoontes heeft met oud en nieuw, is weer wat anders dan oliebollen en een nieuwjaarsduik met unox worst.
We wensen je nog heel veel plezier de laatste paar weken.
Liefs uit Almelo van ons allemaal.
XX
16 April 2011 - 13:02
Moontje:
Wel mooi om te horen dat jullie er met overkoombare schade zijn afgekomen.en heimwee of niet,er zijn vele mensen hier die nu toch wel vinden dat je weer richting huis mag komen,geniet van alle feesten,en het respect en liefde die je daar mag ontvangen,we blijven je volgen lieve vriendin,later!!!!! kus moon -
16 April 2011 - 17:44
Mariet En Ria:
Hoi lieverd
Wat een spannende tijd moet dan geweest zijn zeg met al dat water. Gelukkig is het nog meegevallen en kan je er nu om lachen. We denken veel aan jou en we kunnen ons voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om weer terug te komen naar ons Nederlandje met alle regeltjes en wetjes. Je kunt een boek schrijven als je terug bent en volgens ons is dit niet de laatste keer dat je geweest bent. Geniet nog en doe voorzichtig en we houden van je.
dikke kus van Marietje en Ria -
18 April 2011 - 18:58
Eva :
je had een engel op je schouder ....
dag lieve Lotus ....Greetje XXX